27 Mart 2013 Çarşamba

Peyzaj Harikası Yeşil Çatılar !

Peyzaj dünyasındaki gelişmelerin heyecanı hepimizi sardı. Özellikle alışveriş merkezlerinde görmeye alıştığımız  yeşil çatı uygulaması ile şahane bir görünüm elde edilebiliyor. Alanında deneyimli olan peyzaj mimarları, ses izolasyonu ve enerji tasarrufu sağlayan yeşil çatıları, binanın şekline uygun olarak özenle tasarlıyorlar. Bina çatısınında ömrünü uzatan bu yenilik, psikolojik olarak olumlu etki yaratmaktadır.




Yeşil çatılar, insan kullanımın yaygın olmadığı, bakım maliyetinin düşük olduğu yerlerde kullanılabildiği gibi, klasik park ortamının yaratıldığı sistemlerde de hayat bulur. Daha kaliteli hava sağlayan bu sistem ile yağmur sularını da kontrol etmek mümkün olabiliyor. Oldukça sevilen yeşil çatıların kullanışlı olması ve görsel anlamda insanları cezbetmesi nedeniyle gittikçe daha fazla görebileceğimiz bir hal alacak gibi görünmektedir.




Peyzaj mimarlığı alanındaki bu yeni gelişmeler, alanın yeniden kazandırılması açısından oldukça sevindirici niteliktedir. Planlama sürecinde peyzaj materyalleri olarak adlandırılan otsu, odunsu bitkiler, ağaçlar, çimler kullanılır. Yapı sistemlerinde görmeye alışık olduğunuz heykel, taş, beton, ses, koku, ahşap, tuğla gibi cansız peyzaj malzemelerine de yer verilir. Otopark, kaldırım, çocuk alanlarının yanı sıra kamu hizmetleri için gerekli olan ulaşım ve haberleşme noktaları, çöp kutusu gibi cephelerin düzenlenmesinde de bu malzemelere rastlanmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder