9 Ocak 2013 Çarşamba

Uyku


Vücudumuz biyolojik işleyişini yavaşlatarak enerji saklamak için uykuya ihtiyaç duyar. Uyku sırasında gün içerisinde öğrenilenlerle bellek güçlendirilir. Görülen rüyalar ya da kabuslar bilinç altına attığımız ve unuttuğumuzu düşündüğümüz olayların yansımasıdır. Bu tarz üzerinde düşünmediğimiz olaylar kişiliğimizin oluşumunda büyük bir etkiye sahiptir ve korkularımızla yüzleşmemizi sağlarlar. Peki rüyalar ne zaman görülür, uykunun evreleri var mıdır? İşte bu soruların cevapları:

Uyku dört evreden oluşur. Birinci evre birkaç dakika sürer, bu evrede göz hareketleri yavaşlar, kaslar gevşer ve kişi uykuya dalar. İkinci evrede ise beyinin uyku sırasında yaydığı dalgalar değişir, ilk evrede yayılan dalgalar son bulur. Üçüncü evreden sonra gelen dördüncü evrede kaslar iyice gevşer, solunum yavaşlar ve vücut ısısı düşer. Bu dört evreden sonra rüya gördüğümüz devre olan REM evresi başlar. Bu evre hızlı göz hareketleriyle tanımlanır. Uyurken beynin en çok aktif olduğu bu evrede solunum ve kalp atışları hızlanır.


Beynimizin ve bedenimizin düzenli işleyişini bozmadan sağlığını korumak için doktorlar günlük olarak ortalama 6- 8 saat arası değişen bir süre zarfında uyku öneriyorlar.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder