19 Kasım 2012 Pazartesi

Parfüm ve Notalar


Hayatımızdaki yeri çok büyük olan parfümleri kullanmayan kişi sayısı gayet azdır. Sabah işe giderken parfüm sıkmayı unutursak hemen dönüp sıkar ve tekrar yola koyuluruz. Çünkü kokumuz bizi çevremize tasvir eden dilsiz bir anlatıcımızdır. Bugün parfümleri biraz daha yakından inceleyelim istedim.

parfüm



Parfümler, müzikte olduğu gibi notalardan oluşur. 3 ayrı notası ve her birinin farklı bir görevi vardır. Daha fazla kafaları karıştırmadan açıklayayım en iyisi.
1
-      Üst Nota:  Parfümü seçme sürecimizde bize eşlik eden kokudur. Parfüm ilk sıkıldığı anda duyu organımız tarafından algılanan bu koku keskin,akılda kalıcı ve kısa zamanlıdır. Parfüm ilk sıkıldığı andan itibaren ortalama 4 dakika içerisinde kokusunu yitirir.

parfüm

2
-      Orta Nota: Üst nota dağılmaya başladığı anca duyduğumuz kokudur. Üst nota kadar keskin değil,  tam aksine yatıştırıcı ve yuvarlak bir kokudur . Yaklaşık bir saat kadar üzerimizde kalır. Cildin türüne göre kalıcılığın belirlendiği ve cildimizdeki parfüm reaksiyonunu tam olarak algılayabileceğimiz kokudur.

parfüm

3
-      Alt Nota:  Orta nota dağılırken ortaya çıkan kokudur. Parfümün asıl içeriğini ve o unutulmaz imzasını bıraktığı nota bu notadır. Bu notadaki koku molekülleri daha ağır olarak kullanıldığı için daha kalıcı olacak ve bu kokuyu hatırlanabilir kılacaktır. Kullanılan ürünlerin kalitesine göre kalıcık süresi değişebilir. 8 saat, 12 saat, 15 saat kalıcık tamamen parfümün kalitesiyle alakalı bir durumdur. Günler sonra bir kıyafetimizi giyerken burnumuza gelip “ohh” diye iç çektiğimiz o koku parfümün en alt notasıdır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder