16 Ekim 2014 Perşembe

Giyilebilir Yatak


İnsani bir ihtiyaç olan uyku, kimi zaman bizi olmadık yerlerde yakalar ve göz kapaklarımıza söz geçiremez hale gelebiliriz. İşte böylesi anlar için üretilen giyilebilir yatak, geceleri uykusuzluk çeken ve gündüzleri de ayakta durmakta zorlananlar için devrim niteliğinde bir icat olarak karşımıza çıkıyor. Tokyo merkezli King Jim firması tarafından üretilen giyilebilir yatak, tek bir hareketle sıcacık bir yatağa dönüşebilen palto şeklinde bulunuyor. Şimdilik sadece tek beden olarak üretilen giyilebilir uyku matı, katlandığında ise sadece bir A-4 kağıdı kadar yer kaplıyor.

Japonların sosyal yaşamı daha da kolaylaştıracak icatları arasına giren giyilebilir yatak düşüncesi, yoğun iş hayatında uyumaya dahi vakit ayıramayanlar için son derece büyük bir kolaylık oluşturuyor. Her ne kadar güvenilir evinizde bulunan bir uyku seti kadar konforlu olmasa da, giyilebilir uyku matının özellikle vardiyalı sistemle çalışan kişiler için son derece gerekli olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde uzun yol şoförleri için de giyilebilir yatağın bir hayli pratik olabileceği ortada.

Henüz ülkemizde satılmaya başlanmayan, ancak Tokyo'da 40 dolardan alıcı bulan bu farklı uyku matlarının yatak odası tekstili markalarımız tarafından ciddiye alınması gerektiğini savunuyorum. Çünkü ülkemizde de buna ihtiyaç duyabilecek birçok insan olduğuna eminim. Örneğin neden Soley markası kişiye özel giyilebilir bir uyku seti yapamasın?